pátek 28. července 2017

Recenze : Falešný polibek

Autor : Mary E. Pearson 
Originální název : The kiss of deception
Série : Kroniky Pozůstalých
Nakladatelství : CooBoo
Rok vydání : 2017
Počet stran : 368
Vazba knihy : vázaná s přebalem

ANOTACE :

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.

Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži - jedním princem, kterého si měla vzít a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít.

Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z cizinců.

MŮJ NÁZOR :

Kniha nás zavádí do království Morrigan, ve kterém žije naše hlavní hrdinka - princezna Lia.
Kromě tohoto království tu máme ještě dvě další : Dalbreck a Vendu, a právě s princem z Dalbrecku má princezna Lia už předem domluvený sňatek.
Není to však tak, že by jsi prince sama vybrala, právě naopak je sňatek domluvený oběma králi, protože Dalbreck a Morrigan mezi sebou nemají dobré vztahy.
Proto chtějí obě království spojit sňatkem proti Vendě - království barbarů, kteří rádi využívají právě ne zrovna dobrých vztahů Dalbrecku a Morriganu.

Jenže Lia nikdy prince neviděla a je pro ni nesmyslné vzít si ho když ani neví, jestli by jej dokázala milovat. Navíc jen jedinkrát zahlédla jeho otce - krále Dalbrecku, ale byl velice starý a proto si začala myslet, že princ bude taky starý.

A jen ta představa, vzít si nějakého starého a ošklivého prince, kterého navíc nikdy neviděla a žít s ním jen kvůli dobrým vztahům obou království, to je pro ni vážně hrůza.

A protože Lia je velice odvážná, tak v den své svatby utíká spolu se svojí služebnou a navíc dobrou kamarádkou Paulline.
Jejich cílem je místo, kde se Paulline narodila - vesnička Terravin, malebné místo hrající všemi barvami, kde princeznu určitě moc lidí hledat nebude, zvlášť když udělají pár obchodů a třeba vymění svoje koně za osly.

Když dorazí do Terravinu, tak začnou obě pracovat v hostinci a zdá se, že Liin život začíná dávat smysl a je víc a víc krásnější. Dokonce do hostince přijdou dva mladíci, kteří jsou sice pohlední, ale něco záhadného na nich je. Jeden z nich je právě ten princ, který si Liu měl vzít a ten druhý je nájemný vrah, který ji má za úkol zabít.
Jenže ti dva svoji identitu hned tak neprozradí a Lia se mezitím do jednoho z nich zamiluje.

Úplně jako první mě knížka zaujala obálkou a poté anotací.
Podle anotace to vypadá jako příběh, který známe z některých pohádek v televizi.
Takový ten klasický příběh tvrdohlavé princezny, která si stejně nakonec vezme toho koho zprvu nechtěla.

A protože já mám pohádky už od malička moc ráda, tak jsem byla zvědavá, jak si s tímto příběhem pohraje autorka a zažádala jsem si o knížku na recenzi.
Musím říct, že tento příběh je zajímavější než nějaká pohádka i když na to, jak knížku všichni vychvalovali do nebe, tak mě se četla dost pomalu a není to úplně ta nejlepší kniha jakou jsem četla.

Do knížky jsem se nemohla zpočátku vůbec začíst, ale po 100 straně už jsem se úplně vžila do role Lii a prožívala všechno jako ona.

Vlastně se kniha hodně liší tím, že my vlastně od začátku nevíme kdo je princ a kdo zabiják.
Na první pohled to vypadá jasně, kapitola Princ patří princi a kapitola Zabiják zabijákovi, jenže postupně nám tito dva odhalují svoje jména a poté už tu nemáme jen kapitoly Princ, Princezna, Zabiják, ale také kapitoly Rafe a Kaden.
Můžeme zkusit odhadnout kdo je kdo, ale třeba mě to nakonec docela zmátlo a tipla jsem si úplně obráceně, takže doopravdy ten kdo se vám zdá na první pohled jasný nemusí být tím, kým si myslíte, že je.

A i když se dozvíte  jak to vlastně s těmi postavami je, tak nečekejte ucelený příběh, protože tato knížka je prvním dílem série a na další díly si proto musíme počkat.

Oblíbila jsem si hlavní hrdinku Liu, protože je svá, nenechá se sebou zametat, je odvážná a zároveň citlivá a taky něco dokáže obětovat pro druhé. Nebyla to žádná namyšlená fiflena jako jiné princezny, ale naopak byla velice sympatická.

Na knize oceňuji to, že je propracovaná, plná zvratů, překvapení a nebezpečí, prostě se tam skoro pořád něco děje a navíc je celý děj propleten zvyky a tradicemi království Morriganu.

V neposlední řadě musím vyzdvihnout, jak nádherná je kniha po grafické stránce.
CooBoo vydává samé nádherné knihy a tahle mezi ně také patří.
Hned jak knihu otevřete vykoukne na vás velká mapa království a všeho okolo, takže si můžete během čtení tato místa v mapě najít a zorientovat se, jako třeba já.



Knížce jsem dala 4 hvězdičky a můžu ji doporučit.

Hodnocení : 4/5 hvězdiček

Mockrát děkuji eshopu Dobré knihy za poskytnutí recenzního výtisku.
Tady je odkaz na knihu na eshopu Dobré knihy.
Vaše čtenářka :)

2 komentáře: